Van mij

 

Where it all began…
Mijn naam is Dienke Rozendom (1990) en ik ben sinds september 2014 afgestudeerd als psychologe in de richting klinische en gezondheidspsychologie. Ik heb in mijn leven over veel dingen getwijfeld, maar de keuze om na mijn middelbare school psychologie te gaan studeren was snel gemaakt. Naast mijn studie ben ik modellenwerk gaan doen. Psychologie en modellenwerk? Je zou denken dat deze twee elkaar uitsluiten. Toch heb ik tijdens het uitvoeren van het modellenwerk altijd kunnen profiteren van mijn ervaring en kennis van psychologie. Als (jong en beginnend) model is het lastig jezelf gegrond en zelfverzekerd te voelen middenin een industrie die draait om uiterlijke schoonheid. Ik ben erachter gekomen dat innerlijke kracht en rust minstens zo belangrijk is. Maar hoe bereik je deze innerlijke rust en behoud je je veerkracht? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet laat meevoeren door de meningen van anderen over jou? Hoe bewaak je je grenzen? En wat zijn je eigen grenzen? Hoe ga je om met eenzaamheid ver van huis? Met deze thema’s heb ik zelf allemaal geworsteld. Vanuit enerzijds mijn ervaringsdeskundigheid en anderzijds mijn opleiding psychologie begeleid en faciliteer ik andere modellen in het modellenwerk op mentaal vlak. Daarnaast begeleid ik adolescenten en volwassenen in hun zoektocht naar meer authenticiteit en help ik ze bij het maken van keuzes vanuit het hart. 

My journey
Ik heb altijd een grote interesse gehad voor de bouwstenen en drijfveren van het menselijk gedrag en deze interesse heb ik gelukkig mogen omzetten in een passie voor het begeleiden van mensen op mentaal gebied. Gedurende mijn eigen psychologische reis die begon bij het begin van mijn studie Psychologie ben ik geïntrigeerd geraakt door verschillende visies en behandelvormen. Opgeleid vanuit een meer cognitieve denkwijze ben ik door eigen interesse meer gaan leren en lezen over de lichaamsgerichte vorm van behandelen. Vanuit mijn stage kreeg ik de aanbeveling richting Peter Levine’s werk (Somatic Experiencing). Zijn werk heeft me een dieper begrip gegeven over de neurowetenschappelijke benadering van de menselijke ervaring in zowel lichaam als cognities. Een mens is meer dan zijn gedrag en daarom wil ik samen met de cliënt verder zoeken dan de uiterlijke verschijningsvorm waarin de problemen zich voordoen. Vanuit een holistische visie put ik met oog voor het individu uit de door mij beheerste behandelmethoden. Ik zie de cliënt hierin als leidend en mijn doel is ook altijd om samen de krachtbronnen die al in iemand aanwezig zijn te onthullen en voluit te benutten. Een belangrijke fundament van de behandeling is een veilige setting waarin de cliënt alle ruimte en tijd kan ervaren meer veerkracht op te bouwen. Een mooie quote die naar mijn mening omvat wat mijn visie is, is die van Thich Nhat Hahn: ”Don’t ignore your suffering but don’t forget to enjoy the wonders of life”.

What’s in my bag?
Ik heb ervaring met kortdurende behandeling op basis van Cognitieve en Gedragsmatige technieken en oplossingsgerichte technieken, zowel in het Nederlands als in het Engels. Naast individuele gespreksvorming heb ik ervaring met groepsgewijze behandeling voor cliënten met uiteenlopende thema’s (faalangst/perfectionisme, autisme, ADHD en uitstelgedrag, mindfulness en sociale vaardigheden). Diagnostische capaciteiten heb ik uitgebreid kunnen ontwikkelen door mijn Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) te behalen. Tijdens mijn reis door Frankrijk in 2015 heb gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling als therapeut door me te verdiepen in gerelateerde gebieden zoals mindfulness, yoga, neuropsychologie en positieve psychologie. Momenteel ben ik bezig met de opleiding Somatic Experiencing (SE) van Peter Levine. Deze lichaamsgerichte behandelmethode is met name ontwikkeld voor mensen met traumatische ervaringen en werkt met de menselijke fysiologie als uitgangspunt. SE is er op gericht op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te faciliteren om de opgebouwde spanning stap voor stap los te laten. De beweging die er ten tijde van de traumatische gebeurtenis niet kon zijn kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading kan eindelijk, soms pas na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren. Mensen zijn op nieuw in staat een florerend leven te leiden en niet meer gevangen zitten in hun traumatische gebeurtenis.